Muladhara is Sanskriet voor wortel en is het eerste chakra volgens de tradities binnen het hindoeïsme en yoga, waarbinnen chakra’s lichamelijke, emotionele en spirituele componenten bevatten. Deze chakra is verbonden met de eerste laag van de aura, de laag die zich direct om het lichaam bevindt. Het niveau van de fysieke gewaarwordingen. Deze chakra geeft aan hoe goed je geaard bent, hoe het gesteld is met je stabiliteit en individualiteit.

Muladhara bevindt zich ter hoogte van het stuitje oftewel onder het staartbeen, net boven de kringspier en legt de verbinding tussen de mens en de aarde.

Op lichamelijk gebied hoort het eerste chakra bij: problemen met onderrug, dikke darm, botten, heupen, billen. Al deze delen horen bij het onderste deel van het lichaam en het bekken, waar ook het chakra zelf zich bevindt. Dit zijn veelal de massieve delen die ondersteuning en de basis bieden.

Psychisch gezien wordt het eerste chakra gelinkt met veiligheid, basisvertrouwen, financiële zekerheid (geruststelling in basisbehoeften) en begrenzing, waarbij men eerst de grenzen van zijn mogelijkheden moet afbakenen, om die later uit te kunnen breiden. Persoonlijke grenzen aangeven behoort eveneens bij dit chakra.

Muladhara wordt geassocieerd met:

Related Items

Door Corina

Natuurgeneeskundig therapeut

Gerelateerd bericht