Kamille
Kamille
Kamille
Kamille

In een vorig artikeltje heb ik iets heel algemeens geschreven over kruidengeneeskunde. Er werd me gevraagd hier meer over te vertellen en voorbeelden te noemen. Dat ga ik middels een artikelen reeks doen waarin ik steeds een kruid uitleg. Ik begin bij een kruid dat de meeste wel eens gebruikt of gezien hebben, namelijk de kamille

De Kamille (Matricaria chamomilla) werd bij de Egyptenaren al gebruikt als een geneesmiddel tegen o.a. koorts. We kunnen dus stellen dat dit een heel oud medicijn is. Het is een composiet dat in heel Europa voorkomt. De kamille heeft witte bloemetjes met een geel hart. Het heeft een vrij sterke kenmerkende geur.

De plant is eenjarig en wordt ongeveer 20-40 cm hoog. De bloemknoppen worden gebruikt in de kruidengeneeskunde en hij bloeit van mei tot eind september. Maar deze bloemknoppen dienen wel voor St. Jan geoogst te worden volgens middeleeuws bijgeloof.

Van gedroogde bloemknoppen kun je thee maken, deze thee werkt ontspannend, pijnstillend en ontstekingsremmend.

De thee kun je gebruiken als mondspoelwater bij wondjes of ontstekingen in de mond of keelholte.

Afgekoelde thee wordt vaak gebruikt bij het reinigen van ontstoken of geïrriteerde ogen bij bijvoorbeeld honden of katten.

Ook bij menstruatiepijn, prikkelbare zenuwen of het prikkelbaar darmsyndroom kan kamille thee helpen.

Bij infecties waar sprake is van koorts werkt het koortsverlagend, dus ook bij griep!

En mocht je niet tevreden zijn met je haarkleur, gebruik het dan om je haren bleker te maken door het als haarspoeling te gebruiken!

Eigenlijk een kruid waarvan je op zijn minst de thee in huis moet hebben…

Related Items

Door Corina

Natuurgeneeskundig therapeut