‘ Een aantal kruidenpreparaten kan bij gebruik in combinatie met geneesmiddelen gezondheidsrisico’s veroorzaken, stelt het RIVM. Mensen gebruiken steeds vaker kruidenpreparaten als voedingssupplement voor hun gezondheid, terwijl ze daarnaast ook nog medicijnen gebruiken. De kruidenspullen kunnen echter de werking van een geneesmiddel versterken of verminderen. ‘  Bron: Nu.nl

Wat wil dit zeggen?

Kort gezegd dat een werkzame stof in een medicijn teniet gedaan wordt door een kruidenpreparaat dat je gebruikt. Oftewel op scheikundig gebied, het medicijn en het kruid gaan een reactie aan waardoor er iets heel anders gebeurt dan je wilt. De medicijnen doen hun werk niet meer, waardoor je juist zieker kunt worden.

Wat betekent dit voor de natuurgeneeskunde?

Feitelijk betekent het niets, want in de natuurgeneeskunde houden we juist rekening met combinaties van medicijnen en kruidenpreparaten. Hier stemmen we de behandeling op af. Daarom vragen natuurgeneeskundigen ook altijd naar de diagnose van een arts en welke medicijnen je al slikt. Bij ernstige klachten kan het zo zijn dat de natuurgeneeskundige toestemming van de arts wil hebben om jou te mogen behandelen.

Wat kun jij doen?

In ieder geval niet zelf experimenteren met de natuurgeneeskunde als je ook al onder behandeling staat van een arts. En vooral niet stoppen met het medicijngebruik zonder eerst te overleggen met je arts! Maar wat moet je dan wel doen?

  1. Laat eerst een diagnose stellen door een arts.
  2. Maak kenbaar dat je ook een natuurgeneeskundige wilt bezoeken.
  3. Zoek een ervaren natuurgeneeskundige op.
  4. Bespreek met de natuurgeneeskundige je diagnose.
  5. Meldt eventueel medicijngebruik.
  6. Volg de adviezen van je arts en natuurgeneeskundige op.

 

 

Door Corina

Natuurgeneeskundig therapeut