Tieners die veel naar het scherm van een smartphone, tablet of computer kijken, hebben eerder moeite met in slaap komen en slapen over het algemeen genomen minder lang.
Dat blijkt uit een groot Noors onderzoek onder ruim tienduizend jongeren van 16 tot en met 19 jaar waarover buitenlandse media berichten.

Er wordt al langer gesuggereerd dat gadgets invloed hebben op het slaappatroon. Het is voor het eerst dat er zo’n groot onderzoek onder jongeren is gehouden, de groep die doorgaans in hun vrije tijd het meest met smartphones en computers bezig is. Het onderzoek is al in 2012 gestart.

Volgens de wetenschappers van een gezondheidscentrum voor kinderen in Bergen, vallen tieners die meer dan vier uur per dag naar een scherm kijken veel moeilijker in slaap. Bijna de helft van die groep zou er meer dan een uur over doen terwijl dertig minuten of minder normaal is.

Bovendien had de groep die vier uur of meer per dag voor een scherm zit een 3,5 keer zo grote kans op een totale nachtrust van vijf uur of minder. De tieners gaven over het algemeen aan zich na acht tot negen uur slaap uitgerust te voelen.

Bedtijd

Naast het totaal aantal uur gebruik van gadgets bleek ook dat het kijken naar een scherm vlak voor het slapen een negatief effect heeft. De helft van de respondenten die in een uur voor het naar bed gaan een computer of smartphone gebruikten, had langer dan een uur nodig om in slaap te komen. Zij hadden ook meer kans op een kortere nachtrust.

Het kijken naar een tablet of tv had een minder significant effect op de inslaaptijd en totale slaapperiode.

De wetenschappers erkennen dat tieners die meer naar een scherm kijken simpelweg minder tijd hebben om te slapen, maar stellen ook dat de schermen zelf effect hebben op de nachtrust.

Ritme en rust

Zo zou het felle licht het biologisch ritme verstoren, zoals in eerdere onderzoeken al gesuggereerd werd. Bovendien kunnen spierpijn, spanning of hoofdpijn als gevolg van bijvoorbeeld lange tijd gamen invloed hebben op het slaapritme.

Ook de inhoud van bijvoorbeeld video’s die op schermen worden bekeken, is volgens het Noorse onderzoek van invloed. Zo zou extra psychologische stimulans ervoor zorgen dat het brein moeilijker in ruststand kan komen.

De onderzoekers stellen dat het bewijs zo overweldigend is dat toezichthouders nieuwe richtlijnen zouden moeten overwegen om het gebruik van elektronische apparaten door jongeren te beperken.

Door Corina

Natuurgeneeskundig therapeut