Konijnen die in de stad leven, vestigen zich graag in kleine holen met relatief weinig soortgenoten.
De dieren kiezen vermoedelijk voor deze meer solitaire manier van leven, omdat er in de stad relatief veel goede plekken zijn te vinden om schuilplaatsen te bouwen.
Ook kunnen de konijnen zich in steden gemakkelijker weren tegen de kou en hebben ze minder last van roofdieren.
Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Zoology.
Temperatuur
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door konijnenholen in en rondom Frankfurt te bestuderen.
Op het platteland bleken de schuilplaatsen van de dieren veel groter en complexer te zijn dan in de stad, waar soms maar één of twee konijnen in een hol leefden.
Normaal gesproken leven konijnen in drukbevolkte holen met vele uitgangen. Daardoor kunnen de dieren hun schuilplaatsen gemakkelijk warm houden en zijn ze in staat om snel te ontkomen bij aanvallen van roofdieren.
In steden ligt de gemiddelde temperatuur echter iets hoger. Ook komen er minder natuurlijke vijanden van konijnen voor, zoals vossen en bunzingen.
Menselijk afval
Hoofdonderzoekster Madlen Ziege vermoedt dat de dieren ook minder vaak een schuilplaats delen in de stad, omdat er zo veel goed beschutte plekken beschikbaar zijn om een hol te bouwen.
“Er is een grote diversiteit van structuren beschikbaar in de stad”, aldus Ziege in het Britse tijdschrift New Scientist. Op de uitgestrekte vlaktes van het platteland is het voor de dieren waarschijnlijk veel lastiger om een schuilplaats te vinden.
Steden bieden de dieren verder vrijwel overal een constante stroom van voedsel. “Er is veel menselijk afval en vaak worden ze ook gewoon gevoerd”, aldus Ziege.