Planten
Planten
Planten
Planten

Als natuur en tuin liefhebber moet me iets van het hart, ik geniet van elk plantje dat groeit of bloeit. In tegenstelling tot veel mensen ook van de plantjes die op plekken tevoorschijn komen waar je ze niet verwacht. En op plekken waar ze volgens veel mensen niet thuis horen. En vooral dat laatste irriteert me, want waarom hoort zo’n mooi plantje daar niet thuis? En wie bepaald dat vervolgens dan? En waarom wordt daar de term ‘onkruid’ aan gegeven?

In mijn woordenboek komt onkruid niet voor, sterker nog het bestaat alleen tussen de oren. Tussen de oren van mensen die te ver afstaan van de natuur. Je ziet iets op een plek staan waar jij het niet wilt hebben en het moet weg. Schoongepoetst en opgeruimd worden, spik en span is zoals sommigen hun tuinen, straten en zelfs wegbermen willen hebben. Elk groen sprietje is fout en moet weg. Weet je waar dit op lijkt? Op een obsessieve compulsieve stoornis of dwangneurose, op mensen die smetvrees hebben en thuis maar blijven schoonmaken.

Maar waar komt het dan vandaan? De maatschappij speelt hier een hele grote rol in… Als de buurman bijvoorbeeld op zaterdag zijn auto gaat wassen, gaat iedereen het doen. Als de buurman zegt dat iets onkruid is en weg moet, denkt iedereen het ineens. Je ziet het ook overal, een groene achtertuin is uit. Een grijze versteende achtertuin is in. Elk plantje staat gecontroleerd in zijn pot en mag zich daarbuiten niet vestigen. Hetzelfde geldt voor parken en wegbermen, alles aangeharkt of versteend en op sommige plekken zelfs met kunstgras want er zou toch eens een plantje verkeerd kunnen groeien! Deze denkwijze is niet normaal meer, natuur laat zich niet regelen en dat moeten wij ook helemaal niet willen!

Wist je trouwens dat veel plantjes die nu uitgescholden worden voor onkruid eigenlijk hele nuttige planten zijn? Het zijn hele belangrijke waardeplanten voor insecten, zeker voor de bij die het al zwaar heeft. Bovendien hebben wij zelf jarenlang, zo niet eeuwenlang, gebruik gemaakt van de eigenschappen van deze planten. Veel planten worden van oudsher gebruikt in de kruidengeneeskunde en hierop is zelfs de moderne geneeskunde gebaseerd. Ook is het zo dat een plant alleen daar groeit waar het nodig is, heb je dus veel kamille in je tuin staan dan kan het dus best zo zijn dat die plant er speciaal voor jou staat. Kamille werkt kalmerend, verzachtend, wellicht laat het je anders/milder denken over de term ‘onkruid’, want onkruid bestaat alleen tussen de oren!

Onkruid bestaat alleen tussen de oren!‘ is eerder gepost op Yoo.rs

Door Corina

Natuurgeneeskundig therapeut