Over enkele dagen is ook het zuiden weer aan de beurt, de eerste schooldag… En daarom tijd voor een artikel over hoofdluis. Ik begrijp dat dit niet voor iedereen even leuk is, maar het moet toch. Want als er aan het begin van het schooljaar niet goed ingegrepen word kan een school het hele jaar een luizenplaag hebben.
Wat moet er gebeuren?
- Voordat elk kind de klas in gaat moet het gecontroleerd worden. Dat wil zeggen dat ze de school niet in mogen zonder een controle gehad te hebben.
- Wordt er bij een kind hoofdluis aangetroffen, dan dient dit kind ter plekke behandeld te worden of terug naar huis gestuurd te worden waar het behandeld dient te worden.
- Eventuele gezinsleden worden nog eens extra gecontroleerd.
- Alle jassen moeten in luizenzakken opgehangen worden.
- Ook leraren en andere medewerkers dienen gecontroleerd te worden.
- Herhaal deze controle wekelijks totdat je twee weken achter elkaar geen luizen aantreft.
Wat kun je als ouders doen?
- Zorg voor gewassen haren de eerste schooldag.
- Zorg voor niet al te ingewikkelde kapsels de eerste schooldag.
- Laat je kind geen haargel of spray gebruiken de eerste schooldag.
- Controleer de hoofden van je kinderen ongeveer een week voor de eerste schooldag zelf.
- Behandel hoofdluis als je ze aantreft of het vermoeden hebt dat ze er zitten!
Wat kun je preventief doen?
Nadat ik ooit een keer een besmetting met hoofdluis in ons gezin gehad had, heb ik mijn kinderen altijd preventief behandeld. Dat wil zeggen gewoon enkele druppels tea tree olie in de shampoo van de kinderen doen en daarmee telkens hun haren wassen. Nooit meer een besmetting gehad terwijl er op school op een gegeven moment sprake was van een hardnekkige plaag.
Wat als er toch besmetting plaatsgevonden heeft?
Ben je te laat en zijn er hoofdluizen aangetroffen, maak dan gebruik van anti-hoofdluis massage olie voor het slapen gaan. Was de haren goed uit, vervolgens de olie inmasseren en een doek over het hoofd heen wikkelen. De volgende ochtend ruim de tijd nemen, want je gaat nu kammen met een luizenkam. Plukje voor plukje werk je je door de haren heen, uiteindelijk moet je het hele hoofd gehad hebben. ‘s Avonds nogmaals kammen en grondig kijken of je nog levende luizen aantreft. Zo ja, procedure herhalen…
Let op!
Houd er rekening mee dat neten. de eitjes van de hoofdluis, ongeveer een week nodig hebben om zich te ontwikkelen. Het kan dus voorkomen dat je denkt hoofdluis vrij te zijn terwijl dan juist de nieuwe luizen uit de neten kruipen. Het is dus belangrijk om de weken na de besmetting goed op te letten en eventueel preventief te behandelen!
Waar op te letten als je controleert?
Ten eerste moet een controle altijd grondig uitgevoerd worden. Je bekijkt het hoofd dus plukje voor plukje. Beter te grondig dan dat je iets mist… Je kijkt natuurlijk of je luizen aantreft, maar nog belangrijker zijn de neten. (zie bovenstaande afbeeldingen). Zie je witte puntjes die je niet los krijgt van het haar en zitten deze erg dicht op de hoofdhuid, start dan een behandeling op. Neten zie je namelijk eerder dan luizen, een luis kan namelijk ontzettend veel neten leggen en vind maar eens een speld in een hooiberg want dat is die luis op dat hoofd!