
Natuurconsulent is de website van mijn praktijk als natuur consulent. Ik ben Corina Brouwers uit Venlo. Hieronder een kleine introductie hoe ik persoonlijk in contact gekomen ben met de verschillende onderdelen van natuur consulent op deze site.
Natuurbeleving
Op achtjarige leeftijd verhuisden we naar een dorp. Ons huis stond als het ware aan de rand van het bos en als kind zat ik altijd buiten. Weer of geen weer, samen met buurtkinderen speelden we in het bos. Van hutten bouwen tot dammen, fietsen, wandelen of gewoon in het veld liggen kijken naar de wolken. Heerlijk was dat en elke avond kwamen we heerlijk ontspannen thuis.
Natuurstudie
Op mijn twaalfde kwam ik in aanraking met de NJN en ging ik elk weekend de natuur in. Samen met andere jongeren bestudeerden we de flora en fauna. Al deze gegevens werden vastgelegd in zogeheten excursieboekjes en formulieren. Planten en dieren die we niet herkenden werden op naam gebracht met determinatietabellen. De opgedane kennis komt me goed van pas bij het maken van een quickscan van een gebied.
Natuureducatie
Zo rond mijn twintigste richte ik zelf een afdeling van de NJN op in de stad waar ik woonde, in datzelfde jaar was ik een van de oprichters en begeleiders van jeugdnatuurstudiegroep de speurneus van vrienden der natuur, NHG. De ene was voor kinderen van de basisschool de andere voor middelbare scholieren. Beiden hadden hetzelfde doel kinderen kennis bijbrengen over de natuur. Nu jaren later ben ik schoolgids voor de nationale parken in Limburg, namelijk de Meinweg, de Maasduinen en de Groote Peel en wordt ik opgeleid tot excursieleider voor Nationaal Park de Maasduinen. Als schoolgids neem ik groepjes schoolkinderen mee de natuur in waar ze tijdens een afwisselend lesprogramma kennis op doen over de natuur.
Natuurbescherming
Nadat ik zelf lid/donateur was geworden van verschillende groene organisaties kwam het besef zelf ook meer voor de natuur te willen doen. Want de natuur in mijn directe omgeving kwam in het gedrang door nieuwe plannen van zowel de gemeente als provincie. Zo heb ik me dus verdiept in bestemmingsplannen, omgevingsvergunningen en MER studies. Vele zienswijzen, bezwaarschriften en beroepen ingediend om de natuur in mijn directe omgeving te beschermen. Met deze kennis en ervaring kan ik wellicht iets voor u betekenen wanneer er een stukje natuur in uw directe omgeving in gevaar komt. Daarnaast houd ik me bezig met groen erfgoed en natuur in de stad. Twee vlakken van natuurbescherming die nu nog ondergewaardeerd worden en waar dus nog veel eer te behalen valt.
Natuurgeneeskunde
Na een studie micro-biologie/klinische chemie ben ik me steeds meer gaan interesseren in de genezende kracht van de natuur. Hoewel het in de geneeskunde noodzakelijk is om met chemische processen een diagnose te stellen hoeft het voor het genezingsproces niet noodzakelijk te zijn om chemische geneesmiddelen te slikken. Er zijn genoeg alternatieven voor veel bekende geneesmiddelen die wel uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Bovendien zijn deze geneesmiddelen vaak minder schadelijk en heb je ook vaak een minder hoge concentratie nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Inmiddels heb ik al diverse opleidingen/cursussen in de natuurgeneeskunde afgerond en mag ik me Aromatherapeut, Bach-Bloesemtherapeut, Fytotherapeut en Dermatherapeut op natuurlijke basis noem. Ook breid ik nog dagelijks mijn kennis uit. Mijn kennis gebruik ik natuurlijk in mijn eigen omgeving, bij mijn gezin, familie en vrienden.
Natuurvoeding
De laatste tijd erger ik me steeds meer aan het eten dat in de supermarkt te krijgen is. En dan heb ik het niet zozeer over de groente of fruit afdeling maar al die pakjes, zakjes en potten en blikken die je tegenkomt. Neem een willekeurige verpakking en bekijk de ingrediënten en je schrikt van wat er allemaal in je eten gestopt wordt. Is dit nog wel gezond vraag ik me af? Kleurstoffen, Geurstoffen, Conserveermiddelen, etc. Hebben we het wel nodig? Nee dus, veel van deze dingen hoeven er helemaal niet in te zitten. Ik ben in ieder geval een stuk bewuster gaan koken.