Dr. Edward Bach
Dr. Edward Bach
Dr. Edward Bach
Dr. Edward Bach

In navolging van mijn artikelen over de kruidengeneeskunde nu ook een begin in een nieuwe reeks, namelijk de Bach Bloesems. Als Bach-Bloesemtherapeut krijg ik namelijk vaak de vraag wat het nou precies is. Mensen zien vaak de flesjes staan in natuurwinkels, maar weten niet wat ze er mee kunnen. In dit deel een korte inleiding, iets over de geschiedenis en in komende delen zal ik dieper ingaan op de afzonderlijke bloesems zelf.

Dr. Edward Bach was een arts, bacterioloog, homeopaat en kruidengenezer die leefde van 1886 tot 1936. Hij werkte o.a. voor het Londense Universiteitsziekenhuis waar hij vaccins ontwikkelde. En als je weet hoe vaccins gemaakt worden begrijp je ook hoe de Bach-Bloesems werken.

Vaccins zijn namelijk gemaakt van hetzelfde materiaal waar je ziek van wordt, zo bevat bijvoorbeeld de griepspuit daadwerkelijk griepvirussen. Deze virussen zijn echter in zo’n kleine verzwakte hoeveelheden aanwezig in het vaccin dat het lichaam er meteen op reageert. Het maakt anti-stoffen waardoor het bij een volgende aanraking met hetzelfde virus gelijk een leger klaar heeft staan om de ziekte buiten de deur te houden. Dat wil niet zeggen dat je niet ziek wordt, maar wel sneller zult genezen. Vaak zonder te merken dat je de ziekte gekregen hebt! In dit geval is ‘1 +1 = 0’ oftewel ‘ziektekiem + verzwakt ziektekiem = niet ziek’

Dr. Edward Bach heeft op een gegeven moment besloten zich te richten op de natuurgeneeswijzen. Hij trok naar het platteland en kwam er achter dat hij intuïtief wist welke geneeskrachtige eigenschappen planten hadden. Deze geneeskrachtige eigenschappen heeft hij vervolgens toegepast in zijn Bloesemremedies. Er zijn maar liefst 38 verschillende Bach-Bloesems verkrijgbaar met elk een zeer specifieke werking.

De Bloesemremedies worden gebruikt bij geestelijke ontstemmingen, emotionele problemen en toestanden dus. Wat ze doen is de oorzaak aanpakken ervoor zorgen dat je weer in balans komt met jezelf en daardoor ook weer de wereld om je heen beter aankunt! De bloesemremedies zijn sterk verdunt en werken op een vergelijkbare wijze als een vaccin.

Dr. Edward Bach maakte onderscheid in 7 verschillende geestelijke ontstemmingen. Bij elke groep behoren diverse Bach-Bloesems, die elk weer bij hele specifieke klachten horen. Vaak is een combinatie van bloesems uit verschillende groepen nodig om weer in balans te komen. De juiste bloesem kiezen is daarom ook niet makkelijk, maar het helpt als je jezelf goed kent en weet wat er speelt aan emotionele problemen en toestanden. Een goede Bach-Bloesemtherapeut kan je hier in adviseren.

Bach-Bloesems kunnen overigens zonder problemen ingenomen worden. Ook als je andere medicijnen gebruikt, zwanger bent of jonger dan 18 jaar. Ze zijn dus veilig te gebruiken voor iedereen. Vaak treed er binnen enkele weken al een verandering op, maar soms duurt het ook iets langer. Treed er een verandering op dan kan het zo zijn dat de remedie bijgesteld moet worden.

Lees verder

Door Corina

Natuurgeneeskundig therapeut